top of page

Op zoek naar resonantie in 2024


Hilma af Klint, The Evolution, No. 15, Group VI, 1908

Het woord "resonantie" diende zich in de aanloop naar 2024 aan. Het is een kleine stap van het thema veerkracht (resilience) uit 2023 naar resonantie. Resoneert na lezing van deze blog dit thema bij jou, laat dan weten om te kijken of we samen kunnen optrekken.


Met het actief bezig zijn met veerkracht kwam ik uit op een interactief perspectief, waarbij ik aandacht gaf aan de het bevorderen van veerkracht voor anderen en in groepen. Al schrijvend van de blog kwam het gevoel van onrust in deze tijd met oorlogen en polarisatie naar boven. We kunnen meer doen om beter met elkaar af te stemmen. Ik kan meer doen om beter af te stemmen.


Resonantie diende zich weer aan in de laatste les van de Leergang Anders Leiden bij de UvH. Daarin maakte ik wederom  kennis met het werk van Hartmut Rosa. Zijn kritische sociologische theorie over vervreemding in de versnellende wereld waarin wij leven, zet aan tot overdenking. Net als het werk van Joke Hermsen over het fenomeen tijd.


Tijd. Ik ben gefascineerd door tijd. Ik overwoog ook even om 2024 daar aandacht aan te besteden, maar bedacht mij dat resonantie en resoneren meer verdieping kon brengen en ik ook de betekenis van tijd in resonantie kon betrekken.


Resonantie is het thema voor 2024 geworden en dat voelt prima en inspirerend!  Om de les van 2023 er maar gelijk bij te pakken; ik verwacht minder en vertrouw op wat zich aandient. Om een indruk te krijgen van activiteiten waar ik nu aan denk als mogelijkheden om op te pakken:

  • Wat kunnen we leren van de natuurkunde als het gaat om resonantie (geluidsgolven magnetisch golven, spoelen, eigen frequenties?

  • Lezen en bespreken van het werk van Hartmut Rosa, Joke Hermsen, Henri Bergson

  • Quantum fysica en ruimte/tijd (einstien) en toepassing op psychologie (Arnold Mindell)

  • Naast lezen en overdenken ook concreet maken wat betekent resonantie nu in mijn leven en werk?

  • Uit de antropologie: liminaliteit relateren aan resonantie

  • nzetten van creatieve werkvormen, met input vanuit de kunst en muzisch onderzoek (vlg. het werk van Bart van Rosmalen aan de HU), improvisatietheater, etc.

  • Resonantie in tijden van polarisatie

  • De betekenis van de tegenhanger dissonantie

  • Organiseren van bijeenkomsten en/of event

  • . . . ..

Voel jij als lezer een vonk van inspiratie en vind je het leuk om in 2024 mee te reizen? Laat van je horen en laten we elkaar inspireren……… r.teeuw@umcutrecht.nl


Comments


bottom of page