top of page

Zwaarteliefde

Bijgewerkt op: 4 apr. 2018


“The Weight of Your Love” Tour van The Editors deed Amsterdam aan. Ik was erbij op 11 juli met Jalmar in De Gashouder in het Westerpark. De zwaarte van jouw liefde, is dat te wegen? En wat is dat gewicht aan liefde in het werk, in de zorg, in onze privé levens…? Kort geleden hadden Inge en ik een mijlpaal in ons leven. Het was in een weekend. Op zaterdag liet Vreni en op zondag liet Jalmar ons kennis maken met hun nieuwe en al wat duurzamere liefdes. Het wordt dan ineens heel serieus. Het was leuk om te zien hoe zowel Vreni als Jalmar voor hun lief zorgden. Als pappa en mamma zijn wij toch een beetje benieuwd hoe zich deze relatie verder ontwikkelt. Hoeveel zal deze liefde wegen?

Ik ontving deze week een bericht van een vrouw die ik enige tijd geleden in mijn werk heb leren kennen. We mochten elkaar, we lachten veel, er was een klik. Er ontstond een gedeelde belangstelling voor levensvragen. Ik wilde mijn gevoel voor haar niet verwarren met wat ik voor Inge voel. Nu we niet meer samenwerken, mis ik haar aanspraak. Uit het niets mailt zij mij en vraagt hoe het met mij gaat. Hoeveel zal deze liefde wegen?

Ik ontving deze week ook een bericht van een vrouw wier contract niet wordt verlengd. Ik heb haar ooit moeten laten gaan uit een rol die zij in haar omgeving niet aan kon. Ze heeft op een andere plek in de organisatie geweldig werk verricht. Ik ken de waardering over haar inzicht en resultaat en toch is ze nu zonder werk. Ze heeft de kinderen om voor te zorgen en uit het bericht maak ik op dat ze de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. Ze kijkt niet met rancune, wel met verbazing en verwondering  terug op de periode bij haar werkgever. “Politiek gevoelig” en “complex” zijn de woorden die erbij passen. En ik leer van haar dat het ook simpel kan zijn en dat ze nu eerst kiest voor haar gezin. Hoeveel zal deze liefde wegen?

Het gaat minder met Inge. De afhankelijkheid ten gevolge van MS neemt toe. Toch merk ik dat zij van dag tot dag de situatie kan bekijken. Ik zie ook hoe ze, ondanks de pijn en onzekerheid, ook kan genieten van de kleine dingen en mij alle ruimte geeft voor mijn werk en ontspanning. Het moment nadert dat we keuzes moeten maken voor onze toekomst samen. Hoeveel zal deze liefde wegen?

Ik begeleid een visieworkshop over digitalisering aan het ziekenhuisbed. Verpleegkundigen willen meer tijd over houden om met de patiënt te kunnen communiceren. Ze zoeken - naast het bieden van een goede behandeling - tijd om zich weer te verbinden met de patiënt. Ze hopen dat al de nieuwe digitale hulpmiddelen een oplossing kunnen bieden om weer écht te communiceren. Ze willen ook tijdens het verblijf van de patient er toe doen. Hoeveel zal deze liefde wegen?

Ik spreek a.ss. dinsdag in een startbijeenkomst projectmedewerkers en bestuurders toe over hoe we ons project inrichten. “Politiek gevoelig” en “complex “ zijn woorden die ik veel heb gehoord de afgelopen weken. Het lijkt bijna alsof we daarmee willen zeggen dat het wel erg lastig is allemaal. Tegelijkertijd zie ik de toewijding waarmee dit project vorm en inhoud wordt gegeven. Eindelijk krijgen jeugdzorgprofessionals de kans om hun werk echt goed te laten ondersteunen met ICT en deze kans pakken ze met beide handen aan. Het gaat hun veel extra tijd en energie kosten naast hun caseload. Hoeveel zal deze liefde wegen?

Het mooie concert daar in De Gashouder in Amsterdam siddert en (oor)suist nog na als het woord op komt dat past: zwaarteliefde. Zwaarteliefde gaat over de keuzes die je maakt, reflecterend op wat je hebt gedaan en acterend in het moment om de betekenis toe te kennen. Zwaarteliefde is, net als zwaartekracht, onontkoombaar. Uiteindelijk trekt het je naar de dingen die er het meest wezenlijk toe doen.

Ik ga oud worden met Inge en zo lang mogelijk met haar samen zijn. Ik ben er voor mijn kinderen en vrienden. Ik luister naar de belangen en verlangens van de mensen in mijn projectteam en projectomgeving. Ik mag fouten maken van mijzelf en doe af en toe stomme dingen. Bovenal houd ik mijzelf en anderen voor, dat ondanks de complexiteit en politieke gevoeligheid in projecten, het ook wel eens heel simpel kan gaan om de vraag “wat ons bindt in een gedeelde toekomst”.

De projecten zijn complex en politiek gevoelig, de reden waarvoor wij iets doen eigenlijk niet zo: zwaarteliefde.

Heb je (gratis) Spotify geinstalleerd? Klik hierboven om de het album ‘Weight of Your Love te beluisteren.

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page