top of page

Geef een naam aan 2023Amersfoort, 22 januari 2023


Aan wie mij kent of wil leren kennen,.


Eén zin in het liedje ‘Kom terug’ van Spinvis inspireert mij al een jaar of 10. ‘…Geef een naam aan ieder jaar…’. Wanneer creativiteit borrelt, helpt structuur en discipline mij. Door te focussen op doelen of een thema, geef ik mijn gedachten en handelen richting en betekenis. Zingeving zou zomaar gelijk kunnen staan aan richtinggeving, bedenk ik mij zo.


Ik ben in die jaarnaamgeving niet streng voor mijzelf, het komt opploppen rond de jaarwisseling, of niet. Heeft 2023 een naam?


Terugkijkend op 2022 kijk ik met bewondering naar mijn team. Stuk voor stuk hebben zij in balans hun werk gedaan of hun balans erin gevonden. Zij stralen – ook in de moeilijke situaties waar zij mee moeten dealen in afstemming met de laboratoria - een positieve intentie uit om de IT op het lab vooruit te helpen. In 2021 had ik geleerd mijn “consultancy afstandelijkheid” tot het team en het UMC Utrecht om te buigen tot “familieverbondenheid”. Ik ben leidinggevende met een specifiek verantwoordelijkheid op afstand en ik heb hart voor de mens dichtbij.


Er is veel door de handen van het team gegaan. In abacadabra voor niet ingewijden: upgrade Glims 9.9., BI experiment, upgrade Oracle, nieuw HLA verkenning, Lab2lab, prikken op afstand, MMB oppakken, LCP leergang, Delphic implementatie, Open Specimen implementatie, een herstel van ziekte, een terugkomst, een baby, een hondje, een verbouwing, een zorg om een zieke naaste, de verwerking van het verlies van een naaste, twee verhuizingen, hondje erbij, vertrek met pensioen, komst nieuwe collega’s …en nog veel en veel meer heeft ons afgelopen jaar gepasseerd.


Het is door hun deskundigheid en zelf organiserend vermogen dat ik tijd overhield en mij bezig kon houden met de Leerkring communiceren bij Beheren en Innoveren, de Training Connecting Change Agents op kon opzetten en ik de cursus Human Systems Dynamics kon volgen. Gelukkig was er ook weer gelegenheid om privé Improvisatietheater en Verhalen Vertellen op te pakken en kon ik mijn kleinkinderen Vera en Astrid regelmatig zien.


2022 was ook het jaar dat Inge en ik griep en Corona kregen. Ik was nog niet eerder zo ziek van griep geweest. Corona heeft een nasleep van 3 maanden gehad voor ik weer op oude conditie was. Onvermijdelijk besmette ik Inge. Bij haar had griep en Corona een versnellend effect op de achteruitgang van haar conditie en MS. “40 jaar samen” konden we niet vieren zoals we wilden. Ik heb 21 september , de dag dat wij 40 jaar samen waren, beseft dat er veel is dat ons bindt om in de toekomst aan vast te houden. Ik heb voor Inge en familieleden en kennissen hierover een boekje geschreven (link).


Vooruitkijkend naar 2023, helpt een strakke discipline en dagindeling om zorg en werk goed te combineren. Een groot deel van mijn inspiratie voor wendbaar werken ontleen ik aan deze ervaringen. Prioriteren en veranderen hoort daar bij. Zo heb ik het improviseren even on hold gezet en ben ik gestart met de cursus Creatief schrijven. Misschien gaat deze oefening mij helpen om een boek te schrijven gerelateerd aan Connecting Change Agents. Het pruttelt en ik wil zeker een poging wagen om tot een concept publicatie te komen.


De training Connecting Change Agents gaat in maart de tweede editie krijgen. De training staat open voor iedereen (binnen en buiten UMC Utrecht) die geïnteresseerds is om vanuit persoonlijk leiderschap betekenisvol bij te dragen aan verandering op de werkvloer. En last but not least: ik ga mij 6 maanden voor 2 dagen per week in het UMC Utrecht inzetten als innovatie coach. Ik ga een groep begeleiden in design sprints voor de inrichting van toekomstbestendige zorg in het programma Zorg van Morgen.. De rol van leidinggevende en innovatie coach zal mijn eerste prioriteit en commitment op het werk zijn.


Daarmee komt het initiëren van en trekken aan Communiceren bij Beheren en Innoveren even op een laag pitje voor mij te liggen. Als er mensen opstaan om daar het komend half jaar beweging in te krijgen, probeer ik wel aan te haken.


Een hoop is beweging kortom. Bij jou zal het ongetwijfeld niet anders zijn. Ik ben dan ook benieuwd naar hoe het jou vergaat!?! Mail, teams of app! Of we spreken elkaar in het UMC Utrecht, als dat nog niet gebeurt. En wie weet heb jij een naam voor jouw jaar Heb jij een focus waar je aan vasthoudt voor 2023? Wil je de naam delen?


De naam van mijn jaar is: het jaar van de veerkracht. Dat gaat dan om mijn persoonlijke veerkracht en ook om bij te dragen aan de persoonlijke veerkracht van Inge en anderen, aan de veerkracht ons team en de context waarin wij werken. Ja, het jaar van de veerkracht voelt goed! Of The year of Resilience, zoals dat in Engels zo mooi klinkt.


Hoor graag van jou!


Met veerkrachtige groet,


Ronald

Comments


bottom of page