Streven naar imperfectie

Bijgewerkt: apr 26Mijn overstap van consultant naar manager van een afdeling is een uitdaging.


Op 1 april 2020 startte ik als team manager in het UMC Utrecht. Ik kwam ik met een plan, een missie, een persoonlijke opdracht om uit te vinden hoe Agile werken in de zorg is toe te passen. Hoe creëer ik perspectief op Agile werken vanuit mijn leidinggevende positie in een ziekenhuisorganisatie? Hoe kan ik met Agile werken (ook wel wendbaar- , innovatief-, of vernieuwend werken genoemd) bijdragen aan betere zorg door beter organiseren met IT?


Heb ik succes als manager of faal ik?


In de periode van ruim vijf jaar voorafgaand de overgang, heb ik mij op verschillende manieren actief betrokken bij het organiseren en uitvinden van “Agile Transformatie”. Als Agile coach, scrum master, adviseur, Agile project manager heb ik organisaties geholpen Agile in hun organiseren van werk betekenis te geven. In de rol van consultant was ik altijd ‘een externe’, de kracht die van buiten verandering brengt.


Op 1 april 2020, midden in een onzekere coronaperiode, begon ik met een jaarcontract met optie tot vast, startend op een nieuwe plek met nieuwe mensen. In eerste instantie ervoer ik geen wezenlijk verschil met de start van een nieuwe opdracht in mijn vorige baan als consultant, met het verschil dat ik daarvoor altijd mijn collega consultants bij Capgemini Invent als mijn thuisbasis had. Ik zal er zeker in een van de komende blogs nog bij stilt staan hoe mij deze tussenfase gevormd heeft. Die overgang was in ieder geval een moment van loslaten van outside- in advieswerk. Ik was vanaf 1 april 2020 inside-in.

Over het doorleven van de rol van manager gaan deze blogs In de komende zes maanden wil ik een beter zicht krijgen op mijn eigen functioneren als manager. In het schrijven van wat er gebeurt en hoe het gaat en wat er zich in mij afspeelt, wil ik de ruimte creëren om te vertellen en reflecteren over mijn handelen. Geen afgeronde succesverhalen, maar verhalen waarin de gebeurtenissen onaf blijven, verhalen met een rafelig randje en misschien wel verhalen waarbij van alles in de soep loopt.

Mijn imperfectie en, zo u wilt, mijn menselijkheid zet ik zo meer centraal. Je zou natuurlijk kunnen afvragen: waarom is dat nu nodig?


In zes maanden in 2021 dat ik de blogs schrijf, doorloop ik binnen het UMC Utrecht een leiderschapsprogramma “Connecting Leaders”, waarin grofweg drie thema’s aan bod komen: persoonlijk leiderschap, leiding geven aan het team en leiding geven aan verandering. Reflectie op het eigen handelen is een belangrijk onderdeel van dat programma. Schrijven is voor mij een mooi instrument om gebeurtenissen op een rij te zetten en te reflecteren.

En wellicht heeft u als lezer er ook plezier van. Dat zou dan perfect zijn..