Imperfecte manager wil positiviteit verspreiden, net als The Dancing Guy

Bijgewerkt: 4 dagen geledenVandaag is mijn kleindochter Vera twee jaar geworden en dat stemt natuurlijk vrolijk! Wat momenteel zeker ook helpt: de zon schijnt en Corona verdwijnt langzaam maar zeker. Optimisme is bijna grijpbaar om mij heen en in het team. Ik herken onze positiviteit in het team ook in het Oranje mannen voetbalteam. We kunnen er wel wat van, nieuwe systemen lopen niet altijd gelijk soepel, we leren en we hebben vooral ook prettig met elkaar. Dat positivisme in het Nederlands elftal zou nog wel eens een factor van betekenis kunnen zijn in het komend EK. Kan ik onze positiviteit beter benutten om beter af te stemmen met andere afdelingen, waarmee het de laatste tijd meer en meer rommelt?


Want net nu mijn team als een zonnetje loopt en iedereen merkbaar meer werkplezier heeft, krijg ik te maken met oplopende gedoetjes met de andere afdelingen waar de mensen uit mijn team nauw mee samenwerken. Mensen kennen elkaar zo lang dat er zeker sprake is van “een historie”. Nu we stappen maak met Agile werken in mijn team, zou die Agile ontwikkeling niet juist een trigger kunnen zijn van oplaaiende grensconflicten?


We zijn écht veranderd

Als ik kijk naar het afgelopen jaar, dan is veel aandacht besteed aan 'bedoeling’ (purpose), eigenaarschap, transparante besluitvorming en beter elkaar leren begrijpen. En dat allemaal gebruikmakend van Agile structuren zoals planboard, scrum rituals, scrum rollen, kwartaalplanning. Maar toch vooral: rijk communiceren.


De mensen in mijn team zeggen wel: “we zijn écht veranderd”. Rijke communicatie is ongemerkt hard werken. Spanningen in het team laten we niet liggen. We luisteren, vragen door en lossen het op. Voor mij betekende het eerder stoppen met te veel willen met het team en beperken tot beetje bijsturen. Ook dat was voor mij hard werken: hoe minder ik de verandering manage, hoe meer er verandert. Dus ik doe er goed aan vooral te beschrijven en terugleggen en minder voor te schrijven. Een gedeelde observatie in mijn team is dat:

 • er initiatieven worden genomen

 • er zichtbaar eigenaarschap is voor het werk

 • de hulpvaardigheid naar elkaar en naar de klanten hoog is

 • issues worden uitgesproken en opgelost

 • er veel meer wordt gelachen

 • we elkaar regelmatig niet werk gerelateerd zien (maar wel op afstand)

 • we uitkijken naar de dag dat we bij elkaar zijn op onze teamdag in juli.

 • het fijn is om in het team te zijn, Nieuwkomers ervaren het team als een warm bad, mensen staan aan de deur om zich aan te sluiten.


De afstemming met andere teams

Boekenkasten zijn vol geschreven over leiderschap en coaching van teams en organisaties. De premisse is dat de leider te maken heeft met mensen die hiërarchisch onder hem/haar vallen. De vraag waar ik mee worstel als ik te maken heb met andere afdelingen: ”hoe manage je conflicterende waarden in het werk van jouw team met andere teams?"


Als ik mijn team (A) naast een ander team (B) zet dan, neem ik de volgende verschillen waar:


Ruim een jaargeleden is besloten dat de IT Agile gaat samenwerken met de afdelingen. Er is geïnvesteerd in het neerleggen van Agile structuren: Azure (tooling voor backlog en planning), benoemen en opleiden van Scrum Masters en product Owners, aanstellen van Component Owners ter ondersteuning van de Product Owner per afdeling, sprintcycli, kwartaalplanning.


Wederom heb ik een déjà vu. Implementeren en opschalen van Agile structuren als fundament om een organisatie wendbaar te maken, is hooguit een start. Agile werken gaat om gedrag en sense making in een netwerk van individuen die elkaar beïnvloeden.

Wat gebeurt hier?

Wat er nu precies speelt, is te complex om zo even te duiden. Dat duiden is niet alleen aan mij, maar een proces van sense making samen met de betrokken actoren. Als ik de groep mensen voor het project waarin mensen uit mij team (A) en een ander team (B) werkzaam zijn, dan valt mij uitgezoomd een aantal zaken op die ik niet zie:

 • geen algemeen doel

 • geen duidelijke expliciet baten

 • geen Way of Working

 • nauwelijks retrospectives

 • geen review

 • geen team commitment voor sprintdoelen

 • geen coaching van PO en SM

In het verleden heb ik al bijgedragen aan interventies, die waren voor gericht op structuur. Daar zie je wel de elementen van terug:

 • rol Product Owner, Component Owner en Scrum Master zijn belegd

 • resources worden uit de lijn gealloceerd in kwartaalplanning

 • er is begin 2021 (sinds de start in 2017) een planning die voorspelt dat we eind 2021 klaar zijn

 • er is een stuurgroep

 • er is wekelijkse een what’s up van 15 min met de vertegenwoordiging van mijn team

 • er zijn af en toe evaluatiegesprekken, meestal naar aanleiding van gedoe.


Waar is het feestje?

Uitgezoomd zie ik dat er aandacht is voor structuur en weinig op gedrag. Als je wilt weten hoe een team functioneert, dan kun je grofweg op drie baten van teamsamenwerking letten:

 • efficiency,

 • effectiviteit en ...

 • positiviteit.

Structuurmaatregelen die al genomen zijn: planning, sprints van 4 weken, rollen. Ik merk ook: wat is er weinig aandacht voor gedrag. Zeker nu er ‘veel gedoe’ is, zou een verdieping op verwachtingen: van het project voor de zorg (bedoeling), van elkaar (Way of Working, werkafspraken) en bespreken hoe het voor de teamleden uit afdeling B is in hun interactie met de collega’s van afdeling B of gewoon even stilstaan en genieten van wat al wel de afgelopen jaar is volbracht al veel impact kunnen hebben.Weer ingezoomd: ik weet het ook niet. Help! Ik heb een first follower nodig, net als The Dancing Guy! Ik ga denk ik maar even met de Scrum Master mijn reflecties delen.Mogelijk kan hij aan de hand van een eenvoudige checklist team functioneren samen met het team kunnen uitzoomen. Er zijn voldoende checklist beschikbaar of zelf te construeren waarin de drie variabelen effectiviteit, efficiency en positiviteit zijn uitgewerkt langs de twee dimensies structuur en gedrag). Een experiment zou ik mij ook kunnen voorstellen dat de collega’s uit mijn afdeling A werken aan positiviteit in het werken met de teamleden uit afdeling B. En dan kijken en meten wat er gebeurt.


Nu eerst naar Vera om te vieren!


Wordt vervolgd


It might seem crazy what I am 'bout to say

Sunshine she's here, you can take a break

I'm a hot air balloon that could go to space

With the air, like I don't care, baby by the way

Happy Pharrell Williams